Keski-Pohjanmaan ammattiopisto

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston EDU3D.FI –hankkeen tavoitteet:

Kpedun osahankkeen tavoitteena on kehittää oppimisympäristöjä tieto- ja viestintekniikkaa hyödyntäen.

Erityisesti halutaan kehittää 3D-tulostuksen hyväksikäyttöä eri koulutusaloilla.

HANKKEEN TOIMINTASUUNNITELMA

Vuosi 2015

-Yrityksille voidaan suunata 3D- tulostuskoulutusta, joka vahvistaa alueen osaamisen kehittämistä ja nopeuttaa tuotekehitysprosessia.

-3D tulostus osana opetusta. ko. aloilla teknisen tuen tarjoaminen.

-Mallinnetaan tuotteita ko. alalle ja etsitään valmiita CAD-malleja verkosta.

-Kirjataan osaksi opetussuunnitelmaa kuinka TVT taitoja kehitetään ja kuinka e-oppimateriaaleja hyödynnetään pedagogisesti. Kirjataan myös se kuinka mahdollistetaan osaamisen, opetusjärjestelyjen ja menetelmien kehittäminen ja kuinka taataan riittävät tekniset ja pedagogiset tukipalvelut Kpedussa.

-Visuaaliset tuotteet erityistä tukea tarvitsevien tukena testataan.

-Vapaasti valittavan 3D kurssin kokeilu.

HANKKEEN KOHDERYHMÄ: Opiskelijat ja opettajat, kone- ja metalliala, sähköala, taide- ja käsiteollisuusala, sosiaali-ja terveysala sekä auto- ja kuljetusala.

HANKKEEN AVULLA TAVOITELTAVAT KONKREETTISET TULOKSET

Metalli- ja vaatetusalalla on hyödynnetty 3D-tekniikkaa osana opetusta. Tämän projektin myötä tarkoituksena olisi laajentaa osaamista sähkö- ja autoalalle sekä hopeaseppäkoulutukseen sekä sosiaali- ja terveysalalle. Oppilaitoksessa on yksi 3D-tulostin.

Tuloksena 3D-tekniikan hyödyntäminen osana opetusta.

Hankkeen toimintaa koordinoi lehtori, joka on käynyt Sovellon järjestämän 3D-tulostuskoulutuksen. Viiden eri pilottialan opettajalle resursoidaan tunteja ja heille järjestään koulutusta sekä perehdyttämistä ja teknistä tukea 3D-tulostuksen käytöstä. Koulutuksen jälkeen mallinnetaan tuotteita ko. alalle ja etsitään valmiita CAD-malleja verkosta. Esimerkki tuotteita voivat olla mm. piirikortille kotelo sähköalalle, pienimuotoiset muoviosat autoalalle, vaatetus- ja hopeaseppä alalle asusteita tai koruja.

Hankkeen tavoitteena on kirjata osaksi opetussuunnitelmaa kuinka TVT taitoja kehitetään ja kuinka e-oppimateriaaleja hyödynnetään pedagogisesti. Kirjataan myös se kuinka mahdollistetaan osaamisen, opetusjärjestelyjen ja menetelmien kehittäminen ja kuinka taataan riittävät tekniset ja pedagogiset tukipalvelut Kpedussa. Osallistutaan 10 ov vapaasti valittavan 3D-kurssin laadintaan ja pilotointiin.

Hankkeen aikana hyödynnetään aiemmissa hankkeissa kehitettyjä yksilöllisiä, työvaltaisia polkuja sekä yhteistyötä paikallisen työpajan kanssa myös opintojen läpäisyn tehostamiseksi ja keskeyttämisen ehkäisemiseksi. Visuaaliset kuvat ja tuotteet mahdollistavat tehokkaampaa oppimista mm. oppimisvaikeuksisille opiskelijoille.

Yrityksille voidaan suunata 3D- tulostuskoulutusta, joka vahvistaa alueen osaamisen kehittämistä ja nopeuttaa tuotekehitysprosessia.

Kpedu on mukana kansallisessa taitaja kilpailutoiminnassa (GAD), lisäksi toimimme lajiohjausryhmässä. Opiskelijoita osallistuu vuosittain SM kilpailuihin. Hyödynnetään tätä toiminnan kehittämisessä.

YHTEYSHENKILÖ

Anne Eteläaho
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
044 7250 106
anne.etelaaho@kpedu.fi

 

Vastaa